Kindertehuis Aksza

Kindertehuis Aksza

Aksza is een mooi en redelijk onderhouden huis waar ongeveer 12 kinderen wonen. Sommige kinderen zijn weeskinderen. Als ze jong genoeg zijn wordt geprobeerd een adoptiegezin te vinden in Roemenië. De meeste kinderen hebben echter nog een vader en/of een moeder. De kinderen zijn allemaal door de Roemeense Kinderbescherming uit huis geplaatst. De situaties waar de kinderen vandaan komen zijn erbarmelijk. Ouders zijn bijvoorbeeld aan de drugs of aan de drank,zijn psychisch gestoord of leven zo losbandig dat er geen plaats is voor de kinderen. Vrijwel elk kind heeft zijn of haar eigen trauma.

IMG_8977

In Aksza krijgen de kinderen een warm thuis. Iedere dag eten en drinken en een veilige plek om te spelen en te slapen. De kinderen gaan naar school en de meeste kinderen doen het redelijk of goed op school. Maar natuurlijk zijn er ook kinderen waar problemen mee zijn. Aksza ontvangt van de overheid € 50,-per maand per kind. Helaas is dat bedrag niet genoeg om alle kosten van te kunnen betalen. Daarbij komt dat niet voor elk kind deze bijdrage ontvangen wordt. Aksza heeft namelijk ook een diaconale inslag en ze willen zich barmhartig en dienstbaar opstellen.

De bijdrage van de overheid stopt als de kinderen 18 jaar worden. In veel kindertehuizen in Roemenië geldt dan dat je jezelf moet redden. Maar in Aksza niet. De kinderen mogen blijven totdat ze zelfstandig in hun inkomen kunnen voorzien. Sommige kinderen gaan studeren en blijven dus steun van Aksza ontvangen tot ze 23 of 24 zijn. Voor de jongeren die ouder zijn dan 18 jaar ontvangt Aksza geen overheidsbijdrage meer. De financiële problemen in Aksza zijn groot. De overheidsbijdrage is niet meegestegen met de prijzen in de supermarkten, voor energie, et cetera. De prijzen waren al vrij hoog de laatste jaren, maar nu is de BTW ook nog eens verhoogd van 19 naar 24 procent. Dit betekent dat alle inkomsten van Aksza meteen weer opgaan aan voedsel. Het gebeurt regelmatig dat de salarissen van de medewerkers niet betaald kunnen worden. En de medewerkers verdienen al zo weinig, slechts € 200,- per maand.Overigens vrij normaal in Roemenië.

De SCB ondersteunt Aksza jaarlijks met een bedrag van minimaal € 6.000,-. Daarnaast is er jaarlijks een kledinginzameling. Daarbij worden ook andere goederen ingezameld die voor Aksza of Siloam van nut kunnen zijn, waarbij valt te denken aan medicijnen, beddengoed, fietsen, speelgoed, e.d. De kleding en de andere goederen worden per vrachtauto naar Roemenië vervoerd. Verder voeren we jaarlijks actie rond de kerst om voedsel/kerst-pakketten naar de projecten te versturen. Afhankelijk van de nood wordt incidenteel een extra actie georganiseerd met een speciaal doel (bijvoorbeeld bij een grote investering voor het een of ander). Zo mogelijk worden de projecten jaarlijks door één of meerdere bestuursleden van de SCB bezocht. Ter plekke wordt gekeken wat nodig is en dat wordt aangeschaft. Te denken valt aan apparatuur zoals wasmachines en voedsel.

Wilt u bidden voor het kindertehuis? En helpt u mee dit project te steunen?

bankrekeningnrNL98RABO0331257947 t.n.v. Stichting SCB Kampen

DSCF7429